Ο Περίτας

Λίγα λόγια για τον Περίτα

Ο Περίτας ήταν το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας. Το όνομα Περίτας φαίνεται να προέρχεται από την μακεδονική λέξη για τον Ιανουάριο.

Έχει ακουστεί ότι το όνομα το έδωσε ο Αλέξανδρος από την λέξη περιττός = εξαιρετικός. Αλλά στα αρχαία κείμενα του Πλουτάρχου αναγράφεται με ένα ταφ. (Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος 61).

Λένε ότι ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων. Ο Περίτας ήταν αυτός που δάγκωσε έναν ελέφαντα στο πεδίο της μάχης,πολεμώντας εναντίον του Δαρείου Γ’ όταν ο Αλέξανδρος είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κάποια στιγμή στην μάχη. Εκεί ήταν που μάλλον σκοτώθηκε και αυτό. Θεωρείται ένα από τα δέκα σκυλιά που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία.


Αναδρομή στην Ιστορία

Όλγα Κουτμηρίδου Μεταξά
Επιμέλεια κειμένου από τη συγγραφέα κα. Όλγα Κουτμηρίδου – Μεταξά

Από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και ακόμη πιο παλιά, αυτά τα υπέροχα ζώα ήταν κοντά στον άνθρωπο. Ποιος δεν θυμάται τον <<Άργο>> το σκυλί του Οδυσσέα, που παρόλο που ήταν γερασμένο, κατάλαβε το μεταμφιεσμένο αφεντικό του. Τον Περίτα του Μ. Αλεξάνδρου που τον συντρόφευε σε κάθε μάχη του. Πολύ αργότερα την Λάικα ένα συμπαθητικό αδέσποτο, που ταξίδεψε στο διάστημα και η φωτογραφία της, βρίσκεται στην Αστρόπολη της Μόσχας. Την διάσημη Λάσι, ένα κόλεϊ που βοηθούσε όλους, όσους βρίσκονταν σε κίνδυνο και την γνωρίσαμε μέσα από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Όπως και την Τότο ένα τεριέ στην ταινία ο Μάγος του Οζ και τον σπάικ ένα υπέροχο λαμπραντόρ στην ταινία Old Yeller.

Τα πολύ γνωστά πορτογαλικά water τον Μπο και την Σάνι του Λευκού οίκου. Ποιος θα ξεχάσει τον Χάτσικο της φυλής Ακίτα, στην Ιαπωνία στον σταθμό Σιμπούγια που περίμενε 10 χρόνια το αφεντικό του, μετά τον θάνατό του. Τι να πει κανείς για την γενναιότητα του Μπάλτο ένα χάσκι που βοήθησε να σωθεί μια πόλη στην Αλάσκα, μεταφέροντας φάρμακα κάτω από αντίξοες συνθήκες, σέρνοντας μαζί με άλλα σκυλιά ένα έλκηθρο, μέσα στη παγωνιά. Ο θρυλικός Μπάρυ φυλής Αγίου Βερνάρδου που έσωσε 40 άτομα στα βουνά της Ελβετίας. Πόσες και πόσες ιστορίες δεν έχουν γραφτεί για σκυλιά που βοήθησαν παιδιά και γέρους ανήμπορους και μόνους. Η συντροφιά τους, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Η αγάπη τους είναι ψυχοθεραπευτική. Η ευγνωμοσύνη τους σε συγκινεί. Το ίδιο και η αφοσίωσή τους. Ας θυμηθούμε τον Ρεξ ένα γερμανικό ποιμενικό που με την εξυπνάδα του, βοήθησε τόσο πολύ την Αστυνομία.

Στις 4 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα αδέσποτων. Υιοθετώντας ένα από αυτά τα χαριτωμένα ζώα, θα νοιώθουμε ασφάλεια και θα έχουμε συντροφιά. Ανοίγοντας την αγκαλιά μας και δίνοντας την καρδιά μας, σε ένα αδέσποτο ζώο βγαίνουμε πολύ κερδισμένοι. Ας τολμήσουμε να κάνουμε εμείς την αρχή για κάτι καλύτερο, δίνοντας τροφή και στέγη σε ένα οποιοδήποτε ζώο που φιλοξενεί το κυνοκομείο του Δήμου μας.